Güneşin Zaptı Yakın

Transandantal Dervişler Ocağı'na hoşgeldiniz!
Ekmeğinizi, suyunuzu alın.!
Ve dönmeye başlayın...

Ocağın Temel Kelamı

"Hayat, koordinatları belli olmayan bir alan üzerinde kopartılan patırtıdır; evren ise sara hastalığına tutulmuş geometri..." Cioran

25 Mart 2008 Salı

"Rus Çarlığı'nın Son Resmigeçiti" : Bölüm 1 --- "Hasta Dev"

Ruslar Polonya'daki üstüste mağlubiyetleriyle paramparça. Ruslar'ın, 1914-1915'in ilk safhalarında Avusturya-Macaristan toprakları içine doğru kat ettikleri güçlü ilerlemeden hiçbir eser kalmamış.

Varşova çoktan düşmüş, Lemberg(Lvov), Austro-Cermen kumandanlığının ortaklaşa düzenlediği saldırılardan sonra çoktan geri alınmış.

Ruslar sayısal üstünlüğe sahipler, ancak çok büyük dezavantajlara sahip.

1- Cephe Genişliği Ruslar'ın cephe boyu ilerlemesine olanak vermemekle beraber, cephenin korunmasını zorlaştırıyor. Avusturya-Macaristan ve Alman orduları ise, daha noktasal saldırılarla, daha efektif kaynak kullanımıyla, cephede daha üstün başarı sağlıyorlar.

2- Ordunun büyüklüğü Rusya'nın askerlerini teçhiz etmesini, gerek askeri materyal, gerekse besin maddeleri anlamında kaynak sağlanmasını zorlaştırıyor. Dışarıdan yardım alamayan, Müttefik Kuvvetleri'nden yardımı ancak buzullarla dolu Archangel limandan, kısıtlı ölçütte alabilen bir Rusya, geniş tarım alanlarının önemli bir kesiminin de artık savaş alanı bölgesinde olmasından ve populasyonun savaşa gitmesinden kelli sıkıntı içinde. Halbuki Çanakkale düşse idi... Bunun yanısıra asker sayısının fazlalığın doğal bir sonucu da bu askerlerinin önemli bir kısmının barutlu silahlardan maruz kalması. Süvari şeklinde yararlanılmaya çalışılan bu ünitelerin Deutsche Maschinengewehr (Almanca geliştiriyoruz, çaktırmayın, ülkemizde makinalı tüfek olarak bilinir bu alet) tarafından çeşnili süvari kebabı yapıldığı her iki büyük cephede de görüldü.

3- Rus komutanlarının meşhur hale gelmiş başarısızlıkları. Üstüste taktik ve stratejik başarısızlıklar, Rusya'nın askeri gücünü kullanamamasında en büyük neden. Generaller arası rekabet, "yönetimin gözüne giren"in STAVKA'ya (Rus Genelkurmayı) baş olması...Rusya, savaşın başından beri anca aklı eren çarı yetenekli Brusilov'ı başa getirene kadar, bir Danilov, bir Sukhomlinov ve bir Grandük Nikolay gördü. Savaşın ta başında Ruslar seferberliklerini çabuk tamamlamalarına rağmen, tamamen felaket bir saldırı planı sonucu, Samsonov'un 2. Ordusu'nun Alman 8. Ordusu'nca Tannenberg'de nasıl parça pincik yok edildiğini ve Rennenkampf'ın Prusya işgali hayalleriyle yola çıkan 1. ordusunun çaresizliği... Ivanov'un büyük kayıplarla sona eren, Lemberg'in ve büyük kale Przemysl'in düşmesi gibi kısmı başarılara rağmen 1915 sonuna sıfırlanmış etkiye sahip Galiçya taarruzları...Bir de sarayımızın soytarısı Rasputin ve Çariçe Alexandra vardır ki(aklınıza Baltacı falan gelmesin), bunlar da bir başka hikayenin konuları.

4- Rus ordusunun ilkel kabileler tarafından dahi duman vb. yöntemlerle kısmen kullanılmakta olan şifreleme teknolojisini kullanmaması da şaşırtıcıdır. Henüz bu şifrelemenin neden kullanılmadığına dair detaylı bir yazılı metne rastlamamakla beraber, bu bende, sebebin sadece ve sadece ihmalkarlık olduğu yönünde bir kanı bırakmıştır ki, bu sav işin detayına girmeyenlerce de onaylanmaktadır. En nihayetinde, Ruslar'ın 2. Ordu'su ve Rus 1. Ordu'sunun planları, Hindenburg, Ludendorff ve Dadaşları 8. Ordu'nun eline şifresiz mesajlarının ele geçirilmesiyle düşürülmüştür. Mesaj derken...SMS değil...Telsiz var o zaman veya genel anlam yükleyecek olursak, kablosuz iletişim hatları adı altında kullanılan aletler..Nerde SMS falan ki 8. Ordu'nun tuzağını farkederek Tannenberg yöresine doğru ilerlemesini durdurabilsin Samsonov...

Samsonov'a ne mi oldu? Ordusu imha edildikten sonra bir gece ormanda kafasına sıktı. Ortama oryantasyonunu kaybeden 1. Ordu komutanı Rennenkampf ise savunma hattını kurmak üzere Polonya'ya itildi.

Konuya devam edeceğiz...

Hiç yorum yok: